T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ

Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.

Sağlık Bakım Teknisyeninin Görevleri

  1. Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve tıbbi atıkların ayrıştırılmasına yardım eder.
  2.  Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için enfeksiyon etkenleri ve bulaşma yollarını ayırt ederek enfeksiyon kontrol önlemlerini alır.
  3. Solunum, dolaşım, sindirim, endokrin, sinir, üro-genital sistem, kan, eklem ve duyu organları hastalıklarını ayırt eder.
  4. Psikoloji ile ilgili temel kavramları, kişilik özelliklerini açıklar, duyguları kontrol altına alarak afet ve travmalarda hasta ve yakınlarına psikolojik destek sağlar.
  5. Yeni doğan ünitesinin hazırlanması, yeni doğanın değerlendirilmesi, yeni doğan ve çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde ebe/hemşireye yardım eder.
  6. Klinik laboratuvar çalışmalarında, radyoloji, anestezi ve reanimasyon ünitelerinde yapılan uygulamalarda, EKG, EEG çekimi, alçı işlemleri, diyaliz uygulamaları ve diş kliniği çalışmalarında sağlık profesyoneline yardım eder.

 

Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları

2023 yılı için sağlık bakım teknisyeni ihtiyacı yaklaşık 48.900 olmaktadır. Sağlık bakım teknisyenliği alanındaki 2023 yılı hedefi olan 48.900 personel sayısına ulaşılması için ilgili bölümlerin almaları gereken öğrenci sayıları SHGM tarafından projekte edilmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2022 - Güncelleme: 19.04.2022 13:47 - Görüntülenme: 621
  Beğen | 0  kişi beğendi